Uit welke landen komen de bezoekers van crealientje?

free counters

zaterdag 29 januari 2011

Haakpatroon omslagdoekVorig jaar mei haakte ik deze omslagdoek. Het werd 1 van mijn populairste posts op mijn blog en ook via de mail kreeg ik veel vragen over het patroon en mijn werkwijze.


Vandaar dat ik heb besloten een poging te doen om mijn patroon uit te schrijven.
Haakpatroon Omslagdoek stijl: Granny square


Ik gebruikte als basis voor mijn gehaakte omslagdoek. Het patroon van een halve granny square.


Begin met een ketting van vier lossen die je met een halve vaste sluit.
Of maak gebruik van een Magische circle


Ronde 1 : Begin met 3 lossen ( dit is het eerste stokje) Haak nog 2 stokjes in de cirkel. Nu 2 lossen en daarna weer 3 stokjes.

Ronde 2: Keer het werk en haak 3 lossen ( dit is het eerste stokje) haak nog twee stokjes in de laatste stokje van de vorige ronde. Haak 1 losse en dan drie stokjes, 1 losse en 3 stokjes in het ontstane gat bij de losse van de vorige ronde. Haak weer 1 losse en dan 3 stokjes in het laatste stokje van de vorige ronde.

Ronde 3: Keer het werk en haak 3 lossen ( dit is het eerste stokje) haak nog twee stokjes in de het laatste stokje van de vorige ronde. Haak 1 losse en dan drie stokjes in de losse van de vorige ronde. Haak weer 1 losse en dan drie stokjes 1 losse 3 stokjes in het middelste gat/losse van de vorige ronde. Haak nu 1 losse en dan 3 stokjes in de volgende losse van de vorige toer. Haak weer 1 losse en dan 3 stokjes in de laatste stokje van de vorige toer

Ronde 4, 5, 6 etc: zie ronde 3. Haak net zoveel rondes tot je tevreden bent over de grote van de omslagdoek. Ik heb gekozen om elke toer te wisselen van kleur, maar dit kun je natuurlijk naar eigen inzicht wisselen.


Na afloop haak je een rand met vasten onder de onderkant en zijkanten langs. Voor de franjes knip je draden van 10 centimeter die vervolgens aan elke vaste knoopt
veel succes!

17 opmerkingen:

 1. Hallo,
  Bij het zien van deze omslagdoek wil ik wel direct beginnen met haken. Bedankt voor dit mooie patroon. Mogelijk kunt u vertellen hoeveel garen u gebruikt heeft? Ik weet dan hoeveel bollen ik ga gebruiken. B.v.d.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een prachtige omslagdoek! Leuk met al die kleurtjes. En bedankt voor de nederlandse beschrijving! Toppie! Ik zet hem bij mijn linken op mijn blog , als je het niet erg vindt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk is ie om te maken he!

  Heb ook een patroon er van uitgeschreven in een pdf, dus als je die wil dan kan ik hem je wel mailen! Hij is zo leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik zou graag dat uitgeschreven patroon van je willen ontvangen

   Verwijderen
 4. Ontzettend leuke en vrolijke omslagdoek in granny style!
  Ik ben nu met een hele grote sprei bezig van granny's maar de omslagdoek ga ik zeker ook maken.
  Bedankt voor het delen van het patroon.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een geweldig patroon en makkelijk te haken. Moeilijke patronen kan ik niet onthouden, maar met dit patroon kan ik toch een mooie omslagdoek maken. Bedankt voor je goede uitleg.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dank je wel voor het patroon!
  Een vraag: moet je in het midden steeds 2 lossen haken om een scherpe hoek te houden? Op de teltekening staan 2 lossen, maar in de beschrijving staat 1 losse.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is een oud bericht zie, maar als je goed leest in de beschrijving dan staat er wel nu een losse en 3 stokjes in de vorig...deze komt dus in hetzelfde als de 3 stokjes en losse in het midden en dus zoals de tekening ;)
   Als je 1 losse gebruikt krijg je geen hoek

   Verwijderen
 7. wat mooi!!
  ik kan helaas niet hakken, alleen maar breien, maar als ik hakken kan kom ik terug voor dit patroon


  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 8. dank je wel voor het patroon ,ik was op zoek naar een patroon van een omslag doek ,en deze vind ik helemaal geweldig ga hem zeker maken ,volgende week ga me clubje weer beginnen en dan laat ik het patroon zien .Ik moet eerst nog 6 granny ,s haken voor me plaid voor op de bank en dan omhaken en in elkaar zetten ,en dan begin ik met de omslag doek .

  groetjes en heel erg bedankt van truus

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Deze wil ik gaan haken Catania max 3 1/2 maar haak al op 4 maar vind al lastig met toer 2 waar die stokjes nou in moeten. Ben een beginnende haker hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een geweldig patroon.

  En wat een goede beschrijving ervan super.

  Bedankt

  BeantwoordenVerwijderen
 11. leuk patroon,wil ik zeker doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dankzij jouw duidelijke omschrijving is het mij gelukt een omslagdoek te haken, na zoveel mislukte pogingen! Dank je!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Goed begrijpbaar patroon, dank je wel hiervoor! Heb de omslagdoek ook gehaakt en op mijn blog een kinkje gezet naar jou blog! Ik ga je blijven volgen! Lieve groet Frullemientje

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Dankjewel voor jouw heldere uitleg! Heb zo zitten prutsen...maar haak nu heerlijk weg:) Lieve groet van El

  BeantwoordenVerwijderen
 15. wil hem wel na haken die omslagdoek met alle kleuren maar heeft u ook patroon uitleg hoe je kunt na haken vriendelijke groeten van renny wiegman

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een kijkje hebt genomen op mijn blog en dat je een berichtje achter wil laten. Groetjes Crealientje